Αναγνώστες

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Oι τροφές που βελτιώνουν τη διάθεσηΑπό την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’
Επιστημονική Συνεργάτης σε Κέντρο Διαταραχών Λήψης Τροφής


To ότι ‘είμαστε ότι τρώμε’ είναι αδιαμφισβήτητο γεγονος.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα συναισθήματα μας και κατά συνέπεια η διάθεση μας επηρεάζονται αισθητά από την ποιότητα της διατροφής μας.
Μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές επηρεάζουν τη χημική σύσταση των νευροδιαβιβαστών (χημικών ουσιών που συντελούν στη μεταβίβαση νευρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο) και κατά συνέπεια επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της τελικής μας διάθεσης.
Το σημαντικότερο ρόλο στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση και την ενεργητικότητα μας παίζει ένα αμινοξύ που λέγεται τυροσίνη που προκύπτει από τη διάσπαση πρωτε’ι’νικών τροφών.

Επιπροσθέτως, το σύμπλεγμα βιταμινών B (όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12) επηρεάζουν σημαντικά την ενεργητικότητα, τη μνήμη μας αλλά και τη διάθεση μας.
Το φυλλικό οξύ επιδρά στην επαρκή σύνθεση θειοαδενοσυλομεθειονίνης, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση που επιδρά στην σύνθεση σεροτονίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει το αίσθημα ευτυχίας και χαλάρωσης. Η προτεινόμενη ποσότητα φυλλικού οξέος για τους άντρες είναι 400mg και για τις γυναίκες 200mg ημερισίως.
Οι πλουσιώτερες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι το παντζάρι, οι φράουλες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το σπανάκι, ο μα’ι’ντανός, το μαρούλι και το γογγύλι) και τα ξερά φασόλια.

Οι κυριώτερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β6 που είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος είναι το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές και το σκόρδο. Άλλες πηγές είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, η μπανάνα, το πεπόνι και το σέληνο.

Τέλος, η βιταμίνη B12 που είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προ’ι’όντα αλλά και τα αυγά.
Συμπερασματικά, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες B12, B6 και φυλλικό οξύ είναι σημαντικές για τη διαφύλαξη της ενεργητικότητας, αυξάνουν τη μνήμη και βελτιώνουν την συγκέντρωση.
Συνεπώς, οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτές θα πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο έτσι ώστε η διάθεση μας να βρίσκεται τα ύψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου