Αναγνώστες

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Καλύτερα τα κατεψυγμένα έμβρυα για την εξωσωματική
Λιγότερες επιπλοκές και υγιέστερα παιδιά δείχνουν οι έρευνες
 
 
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Τα κατεψυγμένα έμβρυα αποδεικνύονται καλύτερα από τα φρέσκα για χρήση στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό είναι το αναπάντεχο συμπέρασμα που προέκυψε ύστερα από μεγάλη μελέτη σε παιδιά που συνελήφθησαν με χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης και το οποίο κατευνάζει τους φόβους σχετικά με το ότι η διαδικασία της κατάψυξης μπορεί να βλάψει τα έμβρυα.

Ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία μελέτησαν περισσότερα από 1.200 παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική στη χώρα μεταξύ του 1995 και του 2006 με χρήση εμβρύων που είχαν καταψυχθεί. Τα αποτελέσματα από τα παιδιά αυτά συγκρίθηκαν με εκείνα περίπου 18.000 παιδιών που είχαν γεννηθεί με χρήση της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά την οποία τα έμβρυα δεν καταψύχονται πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα.

Οπως προέκυψε, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με χρήση κατεψυγμένου εμβρύου είχαν σχεδόν φυσιολογικό βάρος κατά τη γέννηση, ενώ εκείνα της συμβατικής ΙVF ήταν 200 γραμμάρια ελαφρύτερα κατά μέσον όρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε η επικεφαλής των ερευνητών Ανια Πίνμποργκ στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βαρκελώνη.

Επιπροσθέτως, λιγότερα παιδιά που είχαν προκύψει από κατεψυγμένα έμβρυα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι στην ομάδα των παιδιών που γεννήθηκαν με χρήση φρέσκων εμβρύων υπήρχαν περισσότερες πολύδυμες κυήσεις οι οποίες αυξάνουν τα ποσοστά προβλημάτων στα βρέφη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχε μικρότερο ποσοστό λιποβαρών βρεφών (με βάρος κάτω των 2,5 κιλών) κατά τη γέννηση στην ομάδα των παιδιών που είχαν προέλθει από κατεψυγμένο έμβρυο, καθώς και λιγότερες πρόωρες γεννήσεις (πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως).

Παράλληλα, οι δανοί επιστήμονες δεν παρατήρησαν υψηλότερα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών- όπως είναι η δισχιδής ράχη και το λαγόχειλο- στα παιδιά που είχαν γεννηθεί μετά τη χρήση κατεψυγμένου εμβρύου. Παλαιότερες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε ζώα είχαν δείξει υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων στην ανάπτυξη και στη συμπεριφορά μετά τη χρήση εμβρύου που είχε καταψυχθεί.

Η δρ Πίνμποργκ σημείωσε ότι πιθανότατα τα έμβρυα που καταφέρνουν να επιβιώσουν της διαδικασίας κατάψυξης και απόψυξης είναι υγιέστερα από τα υπόλοιπα. «Γίνεται κατά κάποιον τρόπο μια επιλογή των πιο βιώσιμων εμβρύων». Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η διέγερση των ωοθηκών στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες, προκειμένου να ληφθούν φρέσκα έμβρυα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια επόμενη εγκυμοσύνη της γυναίκας, κάτι που δεν συμβαίνει στις γυναίκες που χρησιμοποιούν κατεψυγμένα έμβρυα. «Αν τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιωθούνη μέθοδος μπορεί να γίνει ευρέως αποδεκτή ως απολύτως ασφαλής και να χρησιμοποιείται περισσότερο απ΄ ό,τι σήμερα».
* Μελέτη που επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο δείχνει ότι ένα νέο τεστ μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή των πιο βιώσιμων εμβρύων για εμφύτευση στη μήτρα κατά την εξωσωματική. Η συσκευή ViaΤestΕ, η οποία αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Γέιλ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ελληνικής καταγωγής αναπληρωτής καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής Ντένι Σακκάς, ελέγχει το χημικό «αποτύπωμα» του υγρού που περιβάλλει τα έμβρυα με αποτέλεσμα να επιλέγονται τα καταλληλότερα για εμφύτευση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο τεστ, το οποίο θα εισέλθει σε φάση κλινικών δοκιμών στην Ολλανδία και στη Σουηδία αργότερα εφέτος, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης με εξωσωματική ως και κατά 15%.

Ο πολύς καφές επιδεινώνει τα προβλήματα γονιμότητας

Περισσότερες από τέσσερις κούπες καφές την ημέρα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ανέφεραν στη Βαρκελώνη ολλανδοί ερευνητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράτμπαουτ στο Νέιμεϊχεν κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά έπειτα από 13χρονη μελέτη σε 9.000 γυναίκες οι οποίες είχαν υποβληθεί παλαιότερα σε εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να φανεί αν στο διάστημα αυτό κατάφεραν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Οπως είδαν, όσες γυναίκες έπιναν τέσσερις ή περισσότερες κούπες καφέ ή άλλων ροφημάτων με καφεΐνη ημερησίως εμφάνιζαν 26% λιγότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού. Την ίδια σημαντική αρνητική επίδραση στη γονιμότητα είχε η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα, ενώ και τα περιττά κιλά μείωναν τις πιθανότητες σύλληψης. Την ισχυρότερη επίπτωση, πάντως, στη γονιμότητα φάνηκε ότι είχε το κάπνισμα: ακόμη και ένα τσιγάρο ημερησίως μείωνε τις πιθανότητες σύλληψης κατά το ένα τρίτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου